• Головна
  • Скільки коштує та як отримати посвідчення водія в Одесі: відповіді на поширені запитання
11:50, 22 березня
Надійне джерело

Скільки коштує та як отримати посвідчення водія в Одесі: відповіді на поширені запитання

Скільки коштує та як отримати посвідчення водія в Одесі: відповіді на поширені запитання

Водійське посвідчення - це документ, який надає право на керування транспортним засобом. Але для його отримання необхідно пройти відповідне навчання та скласти іспити.

Редакція 048.ua підготувала матеріал, в якому ви знайдете відповіді на більшість запитань стосовно отримання посвідчення водія у 2024 році.

Категорії

Перш ніж проходити відповідне навчання для отримання водійського посвідчення, потрібно визначитися, яку категорію ви хочете відкрити. Це залежить від того, яким видом транспорту плануєте керувати.

  • A1, А: ці категорії дозволяють керувати мопедами та мотоциклами відповідно. Отримати можна з 16 років;
  • В1, В: дозволяють керувати квадроциклами масою до 400 кілограмів та автомобілями масою до 3 500 кілограмів відповідно. Отримати можуть особи, які досягли 18-річного віку.
  • С1, С: можна отримати з 18 років. Перша дозволяє керувати вантажними автомобілями, друга - вантажівками вагою від 7 500 кілограмів.
  • D1, D: надають право керувати автобусами до 16 та від 16 місць відповідно. Отримати можна при досягненні 21 року, при наявності вищої категорії.
  • Т: ця категорія дозволяє керувати трамваями та тролейбусами. Отримати можна при досягнені 21 року.
  • BE, CE і DE: легкові авто з причепом, вантажні авто з причепом і пасажирські автобуси з причепом.
Скільки коштує та як отримати посвідчення водія в Одесі: відповіді на поширені запитання, фото-1

Підготовка до теоретичного іспиту

У 2024 році можна самостійно підготуватися до складання теоретичного іспиту, зекономивши кошти на навчанні.

Також можна скористатися офіційним безкоштовним онлайн-тренажером для перевірки знань ПДР, який імітує реальний тест.

Але якщо вчитися самостійно важко, необхідно знайти акредитований навчальний заклад.

Перед початком навчання необхідно буде подати документи. Перелік:

  • оригінал паспорта (паспорт старого зразка: 1, 2 сторінка та прописка; id-карта: з обох сторін та витяг з пропискою);
  • оригінал ІПН;
  • два фото розміром 3х4;
  • медична довідка за формою -083, щодо придатності керування транспортним засобом. Для отримання медичної довідки, необхідно вказати групу крові та резус-фактор.

Одеські автошколи за теоретичне навчання в середньому попросять 3500 гривень.

Варто зазначити, що у разі навчання в автошколі, прослухавши курс лекцій, ви отримаєте свідоцтво (в електронному вигляді), яке чинне 1 рік - без складання внутрішнього іспиту в навчальному закладі.

Складання теоретичного іспиту

Якщо ви самостійно плануєте складати іспит, необхідно обрати зручний для вас сервісний центр МВС та здійснити попередній запис (не більше чотирьох разів на місяць). Під час запису ви обираєте дату та отримуєте талончик з часом, на який потрібно прийти до ТСЦ для складання іспиту.

Важливо! Необхідно завчасно подати в сервісний центр наступні документи: паспорт, копію ідентифікаційного коду, медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом.

Якщо ж ви складаєте іспит з автошколою, зазвичай всі питання вирішує адміністрація навчального закладу. Вам залишається тільки прийти в назначену дату та час до ТСЦ й скласти іспит.

Результат цього іспиту вважається дійсний протягом 1 року з дня його успішного складення.

В касу ТСЦ необхідно оплатити 250 гривень.

Підготовка до практичного іспиту

Підготуватися до практичного іспиту самостійно не вийде, тому вам необхідно обрати автошколу. Знайти акредитований навчальний заклад можна у списку ТСЦ МВС або самостійно.

Якщо здаєте на категорію B, на цьому етапі потрібно вже визначитися, на якій коробці передач буде зручніше.

Зазначимо, що при складанні іспиту на механічній КПП вам видадуть посвідчення, яке дозволяє керувати автомобілями й на автоматичній. А от якщо складати екзамен на авто з автоматичною коробкою передач, то в посвідченні буде помітка, яка вказує що ви можете керувати лише машинами з АКПП.

Щодо вартості практичних занять, то в Одесі середній цінник - близько 600 гривень. Згідно з офіційною інформацією на сайті ТСЦ, перед іспитом потрібно наїздити не менше 40 навчальних годин(1 така година - 45 хвилин реального часу). Отже, потрібно розраховувати, що навчання обійдеться в понад 20 000 гривень.

Складання практичного іспиту

Зазначимо, що раніше іспит можна було складати на транспортному засобі автошколи. Але наразі такого варіанту немає. Доведеться їхати на автомобілі, який надає ТСЦ.

Під час екзамену можна допустити три негрубі помилки. Якщо більше, то іспит завершується. Якщо допустили грубу помилку, то іспит завершується. Якщо відбулося втручання інструктора/інспектора, то іспит завершується.

Вартість складання іспиту – 420 гривень за спробу. Кількість спроб, згідно з новими правилами, необмежена. Але перескладати можна не менш ніж через 10 днів після невдалої спроби.

Отримання посвідчення

Коли ви склали теоретичний та практичний іспит, вам видадуть тимчасове посвідчення на два роки. Документ отримується в ТСЦ МВС. Але перед цим потрібно ще сплатити орієнтовно 515 гривень: бланкова продукція - 285 гривень, послуга - 230 гривень.

Якщо протягом двох років ви не скоїте більше як два адміністративних порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, та не вчините кримінального правопорушення, передбаченого статтею 286 Кримінального кодексу України, вам видадуть посвідчення, яке діятиме 30 років.

У разі, якщо ви допустили більше двох порушень, обміняти тимчасове посвідчення можливо буде лише після повторного складення теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС.

Якщо протягом перших двох років водія позбавили права на керування транспортними засобами, доведеться знову йти в автошколу та отримувати тимчасове посвідчення на два роки.

Скільки коштуватиме весь процес

Якщо ви не плануєте проходити теоретичне навчання в автошколі, сумарно отримання посвідчення водія обійдеться у 25 000 - 27 000 гривень. Якщо вчити теорію з автошколою, потрібно розраховувати на суму від 27 000 до понад 30 000 гривень.

Зазначимо, що вказана вартість є орієнтовною і йдеться про найпопулярнішу категорію – В.

Корисні посилання:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Одеса #новини_048 #Україна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...